Mijn reis

Van het begin als fysiotherapeut naar het nu als Gestaltpsychotherapeut

Het begin

In 1972 ben ik mijn eigen praktijk voor fysiotherapie gestart. Ik heb dit jaren gecombineerd met de opvoeding van een zoon en een dochter. Door ervaring kwam ik erachter dat veel klachten meerdere oorzaken hebben, soms puur lichamelijk, maar vaak gerelateerd aan onderliggende psychische oorzaken. Naarmate mijn belangstelling vorderde voor het geestelijke (on)welzijn merkte ik dat ik kennis tekort kwam om iemand verder op weg te helpen.

Mijn kennis

Door mijn gecombineerde vakkennis als Gestalt-psychotherapeut en fysiotherapeut ben ik in staat om iemand in zijn totaliteit te zien, iemand bewust te maken van zijn situatie en wat de beperkingen zijn om daar verandering in aan te brengen. Balans om het leven weer beter aan te kunnen, mensen met een chronische aandoening leren te integreren en zichzelf te ondersteunen.

De transitie

Het besef van het kennis tekort komen als fysiotherapeut heeft me doen besluiten om de opleiding Gestalt-psychotherapie te gaan doen, omdat Gestalt-psychotherapie uitgaat van het lichamelijk gewaarzijn.
Deze ontwikkeling heeft ertoe geleid dat er steeds meer een beroep op me werd gedaan als Gestalt-psychotherapeut. Zodanig, dat ik nu een praktijk heb voor Gestalt-psychotherapie en psychosomathiek.

Mijn aanpak

Lichaam en geest zijn een. Ik vind het fascinerend om klachten te kunnen benaderen vanuit deze visie. Het blijft mij boeien hoe iemand functioneert, wat de belemmerende factoren kunnen zijn en begeleider te zijn in het herstellend proces en mensen kennis te laten maken met het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Persoonlijke benadering en individuele aanpak staan bij mij voorop.

Dankzij mijn jarenlange ervaring als fysiotherapeut en mijn opleiding als Gestalt-psychotherapeute heb ik veel inzicht gekregen in deze fysieke en psychische klachtenpatronen, de wisselwerking en de wederzijdse invloed van emoties en lichamelijke klachten.